Algemene Microbiologie
Beschrijving
Impact van micro-organismen op de maatschappij, beknopte historiek ; Structuur van de microbiële cel waarbij de verschillen tussen eukaryoten en prokaryoten benadrukt worden ; Vergelijking van Bacteria en Archaea ; Bacteriëel metabolisme, biosynthese en voeding; Groei van de bacteriële cel : meten van groei, groeicurve, batch- en continu culturen, differentiatie, endosporenvorming, effect van uitwendige factoren op groei; controle en beheersing van de microbiële groei ; Inleiding tot de microbiële taxonomie; Normale microbiota en pathogene bacteriën ; virulentie ; Epidemiologie ; Algemene inleiding tot de virologie : ontdekking en beschrijving van virussen, physicochemische eigenschappen, virale genomen, subvirale replicatieve agentia, replicatiecyclus, infectie en antivirale mechanismen.
Voorkennis
Er is een basiskennis van algemene moleculaire en biochemische begrippen vereist. Dit opleidingsonderdeel sluit aan bij 'Inleiding tot de levenswetenschappen', 'Algemene Biochemie: bouwstenen van het leven' en 'Chemische structuren'
Leerresultaten
- De algemene en specifieke basiskennis van prokaryote microbiologie structuur, organisatie en functie van prokaryote cellen; de taxonomie en het belang van prokaryoten in gezondheid en ziekte beheersen.
- Virussen, hun belang, levenswijze en verschillende vormen kennen.
- De student begrijpt dat, en hoe, de genetische en metabolische eigenschappen van prokaryoten hun interacties met hun omgeving bepalen.
- De samenhang van de microbiologie met andere wetenschappelijke disciplines zoals de biologie en chemie begrijpen, en de houding ontwikkelen om deze kennis te gebruiken.
- De basiskennis gebruiken om aangeboden problemen te doorgronden en op te lossen.
- Relaties leggen tussen de microbiologie en haar toepassingen en noden in de maatschappij, met oog voor vragen en bezorgdheden.
- Vertrouwd zijn met het vakwetenschappelijk jargon in het Nederlands en het Engels.
- Zich bewust zijn van de veranderlijkheid van het onderzoeksproces.
- Zich bewust zijn van wetenschappelijke integriteit door onderzoeksresultaten correct en volledig te duiden alsook het onderzoek waarop ze steunen
Didactische werkvormen
Hoorcollege
Toelichtingen bij de didactische werkvormen
Hoorcolleges waarbij gebruik gemaakt wordt van Powerpoint presentaties (electronisch beschikbaar)
Locatie
Faculteit Wetenschappen, Campus Ledeganck, ledeganckstraat 35, 9000 Gent
Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus
Algemene Microbiologie
Data
Academiejaar 2025, 1ste semester: dinsdag 23 september 2025 - dinsdag 9 december 2025.
Hoorcollege: Ledeganck, Auditorium 7
dinsdag van 10u tot 13u; 23/09; 30/09; 07/10; 14/10; 21/10; 28/10; 04/11; 18/11; 25/11; 02/12; 09/12
Kostprijs
- €356,2
Meer info & Inschrijven
Via UGent website: Website
inschrijven vanaf augustus 2025 via: Inschrijven
Contactpersoon:
science-academy@ugent.be